Szelidi tó – Idegenforgalom

Mivel a település természeti és építészeti értékekben gazdag, ezért nagy hangsúlyt kap az idegenforgalom. A turizmusban legnagyobb szerepe a Szelidi-tó üdülőterületének van, de egyre jellemzőbb a faluturizmus is, mellyel a helyi jellegzetességeket, népszokásokat széles körben ismertetni tudjuk. A rendszeresen megrendezett nyári és őszi rendezvények már hagyományt jelentenek Dunapataj életében, mellyel színes népszokásaink kerülnek bemutatásra. A Szelidi-tó közelében nagy számban találhatók üdülőházak: az önkormányzat 1100 ilyen épületet tart nyilván. A nyári szezonban itt tartózkodók átmenetileg (de erre az időszakra állandó jelleggel) mintegy 40 %-kal, azaz kb. 1400 fővel növelik a település lélekszámát. Ezen lakosságszámon kívül a tavat és környékét felkeresők száma a meleg nyári napokon megközelíti a plusz 2500 főt is.

Üdülési szempontból 2 területre oszthatjuk a Szelidi-tó menti területeket. Dunapatajról kiérve először az északi partra fordulhatunk le. Itt kizárólag magánházak, nyaralók találhatók. Pár évtizeddel ezelőtt ezen a partszakaszon teljesen természetes állapotok uralkodtak. Ma már elfogadható állapotú betonút vezet egészen a beépített partszakasz végéig. A parton a nyaraló tulajdonosok stégei és csónakkikötői váltogatják egymást. Kijelölt strandot itt nem találhatunk, de a helyi “íratlan szabály” szerint, ha nincs jelen a tulajdonos, a stégeket nyugodtan használhatjuk. Itt a víz hirtelen mélyül, a parttól egy lépésre már 1,8-2 méter mély. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni, ha ezen a részen fürdőzünk. Amennyiben a területileg két részre (Húsfoka, Bodzás) osztott partszakaszon szeretnénk szállást foglalni nem lesz nehéz dolgunk, mert számos nyaraló tulajdonos adja bérbe házát a szezonban.

A tó déli partja igazi turisztikai központ. A magánszállásokon kívül itt több kemping és panzió várja az ide érkezőket. A beépített partszakaszon teljes hosszában strandot találunk, mely barátságos jegyárával, rendezettségével, szolgáltatásaival bárhol megállná a helyét. A parton két kölcsönzőben vízi biciklit, csónakot, szörföt is bérelhetünk. A partszakasz közepén óriáscsúszda üzemel. Közvetlenül a parton több büfé is üzemel a strandokon megszokottnak mondható kínálattal. A nyári főszezonban sem zsúfolt strandon mindenki megtalálhatja a neki megfelelő pihenési formát. A kisgyermekekkel érkezők is nyugodtan pihenhetnek, mert a víz lassan mélyül, és több helyen külön pancsolók vannak kialakítva a kicsiknek.

A tavon vizibicikli, csónak, kajak, kenu, szörf kölcsönzésre, illetve kalandpark és csúszda használatára van lehetőség. A tavat és környékét motiváció alapján eddig is pihenés, nyaralás, úszás, fürdőzés, aktív turizmuson belül a vízi sportok űzése, túrázás, a természeti értékek megtekintése, tanulmányozása, illetve horgászat, vadászat miatt keresték fel.

DSC_0940-Pano

© Elérhetőség , Impresszum : Szelidi Nyár 2012, készítette: Snassz Média
Szelidi tó és szállás helyeket bemutató weboldal.
best wordpress themes - wordpress themes 2012 - wordpress travel themes