Szelidi tó – Kékmoszat tanösvény

Aki ezt a tavat meg akarja ismerni az, a 2,4 km hosszú Kékmoszat tanösvényt járja be.

A 12 állomásból álló tanösvény bemutatja a tó keletkezését, a tó vizének jellegzetességeit és a benne élő élőlényeket, valamint a környező területek élővilágát. A tanösvény kiinduló pontja az Üdülőfalu központjában a Szittyó téren található nagyméretű információs táblánál van. A táblától jobbra húzódó házsor előtt elhaladva érünk le a tópartra, ahol az első állomás található, mely a tó elhelyezkedéséről és kialakulásának történetéről ad információt. A tóparti sétányon továbbhaladva érjük el a második állomást, ahol a tó víztani sajátosságairól olvashatunk. Az úton továbbsétálva találjuk a harmadik állomás tábláját. Itt a vízminőség védelméről kapunk tájékoztatást.

Az üdülőfalu utolsó utcájához tartozó strandlejárónál van a negyedik állomás, ahol a víz fizikai és kémiai sajátosságait ismerhetjük meg. Továbbhaladva a sétaút egy keskeny ösvényben folytatódik, a nádszegély és a tóparti erdősáv között. Egy enyhe emelkedőnél találjuk az ötödik állomást, ahol elektromikroszkópos felvételek segítségével tárul elénk a tó különleges algavilága. Az állomás után a keskeny ösvény egy széles földútba torkollik. Itt balra kell fordulni. A hatodik állomás a nádasról és annak lakóiról mesél. A hetedik állomásnál a tóban élő halfajokról és a tóban kialakult táplálékhálózatokról tájékozódhatunk. A nyolcadik állomásnál a tó legszélesebb szakaszára tekinthetünk rá.

Az itt elhelyezett tábla a vízimadarak életébe ad rövid bepillantást. Ezután újabb útelágazáshoz érünk, ahol balra fordulunk. Az út kissé eltávolodik a tóparttól és egy szántóföld, valamint egy fiatal tölgyültetvény közötti földúton folytatódik. A kilencedik állomást újra a tóparton találjuk, ahonnan szép rálátás nyílik a tókanyarulatra és a kiszélesedő nádszegélyre. Itt érdemes egy rövid időt teljes csöndben eltölteni, hogy meghallgassuk a nádi énekesmadarak (nádirigók, poszáták) jellegzetes trilláit. Visszafordulva az idevezető úton megyünk tovább és az előbbi útelágazásnál kissé balra ívelő földutat követve az erdő felé vesszük utunkat. A tizedik állomáson megtudhatjuk, hogy milyen fák és bokrok alkotják az itteni erdőállományt. A tizenegyedik állomás már az erdőben van, ahol ennek lakóival ismerkedhetünk meg. Az utolsó állomás az erdő szélén az un. Várdombnál van. Itt a környező emberi települések történetéről és ennek nyomairól olvashatunk. Az aszfaltúton továbbsétálva juthatunk vissza a kiindulási pontunkhoz a Szittyó térre.

  

© Elérhetőség , Impresszum : Szelidi Nyár 2012, készítette: Snassz Média
Szelidi tó és szállás helyeket bemutató weboldal.
best wordpress themes - wordpress themes 2012 - wordpress travel themes