Szelidi tó – Strand, innováció

A Szelidi-tó déli partján kb. 800 m hosszúságú strand van. A tavon vizibicikli, csónak, kajak, kenu, szörf kölcsönzésre, illetve kalandpark és csúszda használatára van lehetőség. A tavat és környékét motiváció alapján eddig is pihenés, nyaralás, úszás, fürdőzés, aktív turizmuson belül a vízi sportok űzése, túrázás, a természeti értékek megtekintése, tanulmányozása, illetve horgászat, vadászat miatt keresték fel.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a tavalyi évben is jelentős önkormányzati fejlesztéseket sikerült megvalósítani Dunapatajon-Szeliden. Fontos hangsúlyozni, hogy a projektek finanszírozása a kiegyensúlyozott gazdálkodásnak köszönhetően saját pénzből, saját forrásból történt, hitelfelvétel és ÖNHIKI nélkül.

A turisztikai célú fejlesztések közül a legnagyobb turisztikai projektként említhető a Dunapataj- Szelidi-tó turisztikai kerékpárút megépítése EU támogatásból. Ennek során 2 új, kb. 4 km-es kerékpárút épült meg. Az egyik belterületi, hiánypótló, településen áthaladó kerékpárút, a másik Szelid üdülőterületi szakasz. A projekt közvetlen célja a Szelidi-tó Tájvédelmi Körzet kerékpárral történő elérése a nemzetközi kerékpáros kapcsolatot biztosító EuroVelo6 hálózatról. Jelentős fejlesztés volt Dunapataj-Szelid üdülőterületen a Szittyó-tér térkövezése, melynek kivitelezését az önkormányzat és az érintett vállalkozók közös összefogással önerőből valósították meg.

Pályázati forrásból újították fel Szeliden az önkormányzati tulajdonú ingatlanon (a strandon és a Szittyó-téren) lévő illemhelyeket. A tó közvetlen megközelítését szolgáló sétány mellett egy kalandparkot (mászófal, függőhíd, kötélcsúszda, kötélpiramis, trambulin) alakítottak ki, melynek eszközei ingyenesen igénybe vehetőek.

A tó leglátogatottabb partszakaszán – a strandon – részben önerőből, részben pályázati forrásból építették ki egy esztétikus, térkövezett sétányt. A sétány mellett és környékén – környezetkímélő – kandelábereket, lámpatesteket és hangosítást helyeztek el, melyekről a Korona Rádió műsorát hallhatjuk. A sétány és környékének megvilágítása lehetővé teszi a hangulatos esti, éjszakai sétálást, a vízpart élővilágának esti, éjszakai megfigyelését, az illemhelyek, vendéglátóegységek megközelítését, a nyári programok, rendezvények színvonalasabb megrendezését.

További fejlesztésként idén a strandon 2 játszótér épült a kicsik nagy örömére!  Az Árnyas kempingel szemben lévő parkban is épült egy játszótér, melyet a Szelidi Természetbarátok Egyesülete finanszírozta!

Az önkormányzat fontosnak tartja a Szeliden található turisztikai látványosságok kiemelését, megvilágítását, megközelíthetőség és az éjszakai látogathatóság biztosítását, a közbiztonság növelését, és a tópart kevésbé kiépített szakaszainak fejlesztését.

              DSC02970k DSC02971k DSC02969k

© Elérhetőség , Impresszum : Szelidi Nyár 2012, készítette: Snassz Média
Szelidi tó és szállás helyeket bemutató weboldal.
best wordpress themes - wordpress themes 2012 - wordpress travel themes