Szelidi tó – Rosszidös programok

Kalocsa – Csajda Fürdő

Kalocsa Város Önkormányzata 2001-ben kezdte meg a több szakaszból álló termál és gyógyfürdő fejlesztési programját. A kútból kitermelt víz hőfoka: 35 C° és ásványi anyag tartalma is igen jelentős, hiszen nátrium – kloridos, bromidos, jodidos kémiai összetételű az akreditált labor vizsgálatai alapján, így kitűnően alkalmazható elsősorban mozgásszervi, izületi betegségek kezelésére, gyógyítására.

A fürdő területén a gyógyulni vágyó és az egészségmegőrzés céljából fürdőző vendégeket jelenleg két termálvizes medence, az aktív pihenés híveit és a gyermekeket egy úszómedence és egy tanmedence várja. A fürdőzésen túl különféle wellness-, és gyógyszolgáltatások is igénybe vehetőek, mint a szauna, masszázs, gyógytorna, gyógyúszás, vagy a kondicionáló terem.

Nyitvatartás:

Hétfő:8.00 – 20.00
Kedd: Szünnap
Szerda – Vasárnap: 8.00 – 20.00

Bakodpuszta

Alig pár kilométerre a Szelidi Tótól Bakodpuszta várja a természetes környezet rajongóit. Az 51-es főközlekedési úton Dunapatajt elhagyva a 108. kilométerkőnél magánút vezet a közeli Bakodpusztára, amely Dél-Magyarország egyik legszebb turistacentruma. A közel kétszáz hektáros területen olyan ritka őshonos állatfajtákkal találkozhatnak, mint a honfoglalás kora óta ismert magyar szürkemarha, mangalica konda, racka juh, vagy éppen a gyermekek kedvencei, a szemtelenül „követelőző” szamárcsikók.

A pusztába érkező vendégeket csikósok fogadják, majd a vendégvárás zsíros kenyérrel, lila hagymával, fehér- és vörösborral, almalével, szódavízzel történik. A kínálás után kezdődik a lovasbemutató, amelyben hat ökrös szekeret, négyesfogat-hajtást, pusztanyolcast láthatnak.

Lehetőségük van lovagolásra, szamaragolásra, kocsikázásra az érintetlen pusztába, amely során megcsodálhatják a ménes robajló vágtáját is.

  

Pataji Múzeum

A Pataji Múzeumot 1959-ben Pastyik István történelemtanár alapította meg, aki közel 40 évig volt a Pataji Múzeum igazgatója. Kezdetben csak néhány tárgy volt. Ezeket a tárgyakat az Általános Iskola egyik épületének kis helyiségében helyezték el. Néhány hónap alatt szűkké vált a hely és a gyűjteményt áthelyezték egy nagyobb terembe. A Pataji Múzeum akkori igazgatója kiszemelt egy parasztházat, amelyhez istálló is tartozott. Ezt megvették, és rendbe hozták, majd a múzeumot 1962 nyarán megnyitották. Első látogatója Kodály Zoltán zeneszerző és kísérete volt.

Az 1960-as évek derekán rendbe hozták ezt a parasztházat és az istállóját. 1968 nyarán pataji tájházként ünnepélyesen megnyitották. Állandó kiállításának címe: Pataji parasztház a XIX. században. Később ezt átrendezte dr. K. Csilléry Klára néprajzkutató (Néprajzi Múzeum, Budapest), Solymos Ede, bajai múzeumigazgató, valamint a pataji múzeumigazgató a helyi parasztasszonyok segítségével.

A Múzeum raktárába szinte ömlött Patajról az anyag. Részint ez, részint pedig az, hogy a pataji unitáriusok kihalóban voltak, fölvetették a múzeumigazgatóban azt a gondolatot, hogy az unitárius templomot úgy kell megmentenie, hogy abból múzeumépület legyen. 1975-ben az állam – látva a múzeumi gyűjtemény gyors növekedését – megvette az épületet. A következő hét évben gondosan felújították a templomot, majd 1982-ben ünnepélyes keretek között megnyitották. Az erdélyi templom kazettás mennyezete egyedülálló Magyarországon.

Miközben az unitárius templomot rendbe hozták, a múzeumigazgató megszerezte a tájházzal szomszédos két épületet is: egy 19. századi kovácsműhelyt és a hozzá tartozó lakóépületet, amely 1804-ben épült. A kovácsműhelyes épületet kovácsműhelyként fogják berendezni, ehhez a múzeumnak már régóta megvan a teljes gyűjteménye. Mind a négy épület városképi jelentőségű népi műemlék. (Dunapataj egyébként mezőváros volt 3 és fél évszázadon keresztül.) Ezek az épületek a népi építészet közel 200 éves emlékei. Az egykori unitárius templom a múzeumi élet központja, ahol kiállítások, előadások és hangversenyek szoktak lenni. A templomépületben a templomhajóhoz szobák csatlakoznak. Itt helyezték el a dokumentációs gyűjteményt. Az egykori unitárius templomon az utóbbi időszakban teljes felújítás ment végbe.

Jelenleg Schill Tamás a múzeum vezetője.

Elérhetőség:

www.patajimuzeum.hu
Tel: 70/3349634

  

Református templom (Béke tér)

A XV. század ban épült, jelenlegi alakját az 1773-as, majd az 1855. évi tűzvészt követően az 1861. évi eklektikus stílusú felújításkor kapta. Falain még láthatók a gótikus építészet nyomai.

A Nepomuki Szent János-templom (Ordasi út 17.)

1761-ben emelt copf stílusú alkotás, arról nevezetes, hogy itt alkalmazott először 1934-ben épületelhúzást Möller Károly építész, aki a templomhajó bővítését a szentély elcsúsztatásával és toldalékfalak beépítésével oldotta meg.

© Elérhetőség , Impresszum : Szelidi Nyár 2012, készítette: Snassz Média
Szelidi tó és szállás helyeket bemutató weboldal.
best wordpress themes - wordpress themes 2012 - wordpress travel themes